Lukassen Diervoeders

Lukassen Diervoeders een winkel met eigen stijl

Door Tom Koster

Wanneer je bij Lukassen Diervoeders binnenkomt, dan merk je het gelijk. Je ervaart onmiddellijk de gemoedelijkheid. Je ruikt het, je ziet het, je voelt het. Dit is een winkel waar je op je gemak bent. Even geen haast, even kalm aan doen. Even tijd voor een praatje. Vooral geen stress.

DSC_0073-1120

Een winkel met een eigen stijl. Een stijl en uitstraling uit de jaren ’60. En dat is geen toeval. Een winkel met producten van nu, ook dat is geen toeval. Dierenvoerders en accessoires voor alle seizoenen. Voor het najaar, met nadruk op het winterklaar maken van de tuin en de vogels buiten. Voor de winter onder andere strooizout en sneeuwschuivers en in het voorjaar perkplanten, bloemen en zaden. Kwaliteitsproducten welteverstaan, want dat vinden klanten belangrijk. Vandaag praat ik met Ton Lukassen. Eigenaar van Lukassen Dierenvoeders, gevestigd aan de Huttenweg 4 in Ulft.

We praten onder andere over UGHV. Ton kent onze vereniging al jaren. Zelf heeft hij nooit gespeeld, maar zijn broers Bob en Paul Lukassen zijn wel actieve spelers geweest. Via Bob is Ton als sponsor bij UGHV betrokken geraakt. Vanuit de nieuwe opzet naar de sponsoren, besteedt UGHV nu meer aandacht om sponsoren te presenteren aan haar leden en belangstellenden. Niet alleen in de jaarlijkse presentatiegids. Ook via onze nieuwe UGHV.nl website, en via onze UGHV Facebookgroep komen de sponsoren wat meer onder de aandacht van de leden en belangstellenden van UGHV. Zo kun je op www.ughv.nl ook dit artikel bekijken, compleet met aanvullende informatie en wat meer foto’s van Lukassen Dierenvoeders.
Nu weer even terug naar het gesprek met Ton. Hij heeft het bedrijf van zijn vader overgenomen toen zijn vader 65 jaar werd. Als kind al heeft hij meegeholpen met van allerlei werkzaamheden. Voordat hij bij zijn vader in het bedrijf kwam werken, heeft Ton een aantal jaren voor de klas gestaan.

Klanten kunnen bij Ton het gehele jaar door terecht, niet alleen voor dierenvoeders. Ook geldt dit voor hengelsportartikelen. Dierenvoeders is eigenlijk wel vanzelfsprekend, want de naam Lukassen Dierenvoerder zegt het al. Hengelsport is eigenlijk niet zo voordehand liggend. Hoe is dat zo gekomen? Ton vertelt dat hij sinds een aantal jaren ook vishengels verkoopt, evenals ook dobbers, loodjes, schepnetten en andere accessoires voor de sportvisser. De jeugd vist veel, zegt hij. Volwassenen ook. Het hele jaar door. Er bleek in Ulft en omgeving behoefte te zijn aan een winkel met artikelen voor sportvissers. Daar is hij op ingesprongen. De verkoop van hengelsport artikelen is zowel mogelijk in de winkel in Ulft, alsook via de website http://www.lukassendiervoeders.nl/webshop. Ook zijn bij hem vispassen verkrijgbaar.

We praten verder over het ontstaan van Lukassen Dierenvoeders. Ton vertelt dat de locatie van de winkel niet onbelangrijk was. In de naoorlogse jaren, toen de DRU nog volop in bedrijf was, kwamen veel medewerkers van de DRU bij Lukassen voer halen. Op de fiets kwamen ze immers 2 keer per dag voorbij de winkel. In de ochtend om naar “De Hut” te gaan en in de avond om weer terug naar huis te keren. Dan was het makkelijk om even wat voer voor de dieren mee te nemen.

Voer voor varkens, koeien en schapen was het toen. Pas in de jaren ’70 is de omslag gekomen naar een dieren speciaalzaak. Een zaak waar kwaliteit belangrijk is, want dat vinden de klanten belangrijk. Dat was toen al zo en ook nu nog steeds. Lukassen Dierenvoeders is ook een zaak, zoals Ton zegt, waar de man uit de volkstuin gewoon nog op zijn klompen en met een smerige broek naar binnen mag komen lopen om even iets te kopen dat hij nodig heeft voor zijn werk op dat moment. Dat wil niet zeggen dat het een smeerboel is in de winkel. In tegendeel. Want Ton houdt alles schoon en netjes. Dat is immers wat een leraar op school ook doet. Alles netjes en op orde houden. Dan komt het toch nog goed van pas, die lerarenopleiding van destijds.

Van heinde en verre komen ze naar de Huttenweg 4 in Ulft om zaden te kopen. Vogelliefhebbers, nemen zelfs vanuit Winterswijk en Zutphen de moeite om bij Lukassen precies dat zaadmengsel te scoren, dat ze graag willen hebben. Een beetje van dit zaad, een beetje van dat zaad. Zo ontstaat de ideale mix om de vogels een optimale voeding te geven. Ton geeft daarbij graag advies en hij koopt al zijn zaad in op basis van kwaliteit.

Tot slot nog even over de ontwikkelingen in de markt. Je ziet dat dierenspeciaalzaken vooral zijn aangesloten bij een formule. Daar heeft Ton bewust niet voor gekozen. Hij wil onafhankelijk blijven en voor zijn klanten steeds het beste kunnen bieden. Dat lijkt me een goede insteek. Eerlijk gezegd is hij met zijn bedrijf zo uniek, daar kan toch geen formule tegenop.

Voor meer informatie:

Lukassen Diervoeders
Hutteweg 4
7071BV, Ulft
T: 0315-681360
W: www.lukassendiervoeders.nl
E: lukassendiervoeders@gmail.com

Sponsoren van UGHV

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons privacybeleid. Meer informatie over het privacybeleid leest u hier.