Skip to content
UGHV Ulftse Gecombineerde Handbal Vereniging

2 Talenten Isa van Aken en Guus Eimers

UGHV Got Talent

Iedereen bij UGHV weet wel, dat UGHV talenten kent en heeft gekend. Bij talent bij UGHV denken we natuurlijk aan Dione Housheer. Als jong meisje haar carrière begonnen bij UGHV en nu inmiddels speelster bij Odense in Denemarken en vaste kracht bij het Nederlands team.
In een iets verder verleden hadden we natuurlijk ook nog Nico Beekman, toentertijd nog verkozen tot handballer van het jaar.

Nu in 2023 hebben we weer 2 talenten rondlopen bij UGHV. Te weten Isa van Aken en Guus Eimers. Beiden trainen op de handbalschool op Papendal en hebben van het NOC*NSF de Toptalentstatus gekregen.

Reden genoeg voor een nadere kennismaking met deze 2 talenten.

Zowel Isa als Guus zijn 14 jaar. Isa speelt bij de Dames A-jeugd en Guus bij de jongens C. Guus is sinds 2016 lid van UGHV en Isa sinds 2017. Beiden spelen dus al weer een tijdje bij UGHV. Guus heeft eerst een paar andere sporten geprobeerd, maar die vond hij niet leuk. Op aanraden van zijn vader, Dennis Eimers heeft hij toen handballen geprobeerd en dit is Guus goed bevallen.
Ook Isa heeft eerst een paar andere sporten geprobeerd, voordat ze bij handballen kwam. Op aanraden van haar oma heeft Isa vervolgens gekozen voor handbal.
Gevraagd naar wat hun lievelingspositie is in het veld, antwoorden beiden dat ze het liefste op de linkeropbouw willen spelen. Op een andere positie spelen vinden ze niet erg, maar hun voorkeur gaat toch uit naar de linkeropbouw.

Isa en Guus zijn in 2018 gestart bij de handbalschool in Zieuwent, toen dit stil kwam te liggen door de corona, zijn ze in 2021 overgestapt naar de handbalschool Gelre op Papendal waar nog wel genoeg mensen waren. Beiden maken inmiddels deel uit van de Toplijn van de handbalschool. De Toplijn is een extra selectie onder de meisjes en jongens die op de Handbalschool trainen.
Als je geselecteerd wordt, vraagt het ook veel inzet van jouw kant aldus Isa en Guus. Toon je niet voldoende inzet, dan wordt je weer uit de Toplijn gezet. Beiden zeggen dat ze hier heel veel leren, ze hebben goede coaches op de Handbalschool bij de Toplijn.

Isa en Guus zijn zo’n 6 keer per week bezig met handbal. Met de Talentstatus van het NOC/NSF gaat het volgen van trainingen etc. voor school. De School is verplicht om mee te werken, zodat je de trainingen kunt volgen. Isa zit in de derde klas van de Mavo (Almende college). Het is soms wat moeilijk te combineren, school en handbal, omdat de examenvakken wel ingehaald moeten worden op een ander moment. Het Almende College denkt wel goed mee hoe dit ingedeeld kan worden. Klasgenoten geloofden eerst niet dat Isa echt op hoog niveau handbalt, maar toen ze het certificaat van de talentstatus NOC-NSF zagen vonden ze het vooral erg gaaf.

Guus zit nu op het Laudis en doe de MAVO. De enige les die hij mist op de woensdagmiddagen is gym. Mijn klasgenoten vinden het ondertussen normaal dat ik er dan niet bij ben, vertelt Guus. In het begin had ik wel moeite met de combinatie school en handbal, maar nu gaat dit goed. Isa en Guus zijn zo’n 6 keer per week bezig met handbal.

Op zaterdag 25 maart vindt de Scoutingsdag plaats voor speelsters die geboren zijn in 2008 en 2009. In sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem verzamelen alle talenten zich om 09:30 uur. Na een gezamenlijke warming-up wordt er getraind. In de tussentijd kunnen ouders een workshop volgen. De middag staat in het teken van onderlinge wedstrijden. Isa neemt ook deel aan deze scoutingsdag.

Na de Scoutingsdag worden de grootste talenten geselecteerd voor een voorlopige selectie. Deze voorlopige selectie zal een aantal keer gezamenlijk trainen op Papendal. In het seizoen 2023/2024 wordt er  een tweede Scoutingsdag georganiseerd, waarna er een definitieve selectie wordt gemaakt voor de Nationale selectie Dames U17.

Op de vraag wie hun handbal idolen zijn, hoeven Isa en Guus niet lang na te denken. Voor Isa is Dione Housheer haar grote voorbeeld. Voor Guus is Luc Steins zijn grote voorbeeld. De manier waarop Luc Steins handbalt heeft Guus veel bewondering voor.
Dione kennen de meeste mensen natuurlijk wel, begonnen bij UGHV en nu spelend voor het Deense Odense, en vaste kracht bij het Nederlands Damesteam.
Luc Steins is ook een speler van wereldklasse, hij speelt op de middenopbouw positie bij het Franse Paris Saint Germain en uiteraard ook in het Nederlands team.

Beiden kijken op televisie en Internet ook vaak naar handbal. Gevraagd naar hoe ze hun verdere handbaltoekomst zien, antwoordt Isa, dat ze graag hogerop wil spelen, om zo beter te worden. Ze zit erover te denken om aan het einde van het seizoen naar een andere vereniging te gaan die landelijk speelt.
Ook Guus wil het hoogst haalbare uit zijn handballoopbaan halen. Dit zal betekenen dat ik buiten UGHV moet kijken naar een club waarbij ik de komende jaren kan groeien zegt Guus.

Wij danken Isa en Guus hartelijk voor dit interview en wensen hun beiden veel succes toe met hun verdere handbalcarrière. Wie weet zien we dadelijk dat isa is doorgedrongen tot de selectie van Oranje onder 17 jaar.

Back To Top